12 Μαρ 2014

«Απάντηση αρμόδιου Υπουργού σε αναφορά του Νότη Μαριά σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των Λιμενικών Υπηρεσιών στην περιοχή της Μεσαράς»

Δελτίο τύπου 12/03/2014


«Στις 29.11.2013 ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετική επιστολή του Δήμου Φαιστού του νομού Ηρακλείου Κρήτης, αναφορικά με την αναστολή λειτουργίας των Λιμενικών Υπηρεσιών στην περιοχή της Μεσαράς.
Σύμφωνα με την επιστολή του Δήμου Φαιστού, το Υπουργείο Ναυτιλίας προτίθεται να προβεί σε συγχώνευση και κατάργηση σημαντικού αριθμού Λιμενικών Σταθμών σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του Λιμενικού Σταθμού Κόκκινου Πύργου.
Λόγω της απομακρυσμένης θέσης του Δήμου Φαιστού, η ασφάλεια και εξυπηρέτηση των πολιτών είναι πρωταρχικής σημασίας και επισημαίνεται η αναγκαιότητα να παραμείνουν οι λιμενικές υπηρεσίες στην περιοχή της Μεσαράς, καθώς ο Κόκκινος Πύργος βρίσκεται στο Νοτιότερο άκρο της Ευρώπης και αποτελεί το μεγαλύτερο αλιευτικό καταφύγιο της Νότιας Κρήτης, συνδέοντας δύο γειτονικούς Δήμους, Γόρτυνας και Φαιστού.
Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Φαιστού ζητάει την αναβάθμιση του Λιμενικού Σταθμού και όχι το κλείσιμο, θεωρώντας απαραίτητη την παραμονή των λιμενικών υπηρεσιών στην περιοχή, τόσο για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των πολιτών όσο και των αλιέων της ευρύτερης περιοχής.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Νότης Μαριάς ζήτησε απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.»

Απαντώντας στην ανωτέρω υπ’αριθ. 1856/17.12.2013 αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά, ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου απέστειλε την παρακάτω υπ’αριθ. 6611/695-697-698/8.1.2014 απάντηση:

«Το νέο οργανωτικό σχήμα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου έχει τύχει επεξεργασίας από Ομάδα Έργου του ΥΝΑ και έχει διαμορφωθεί το προσχέδιο προεδρικού διατάγματος Οργανισμού του Υπουργείου, στο πλαίσιο του άρθρου 54 του ν. 4178/2013 και της σχετικής Έκθεσης Αξιολόγησης από αρμόδια Επιτροπή του ΥΔΙΜΗΔ. Ο νέος Οργανισμός του ΥΝΑ και η νέα διάρθρωση των Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής παρουσιάστηκε την 21-11-2013 με συνέντευξη τύπου του κ. Υπουργού.
Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκε προς ενδελεχή εξέταση, με ιδιαίτερη ευαισθησία, η διάρθρωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών και διαπιστώθηκε η ανάγκη συναφών παρεμβάσεων. Βασικός στόχος της εν λόγω διαδικασίας αναδιάρθρωσης αποτελεί η εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., προς εκπλήρωση της αποστολής του Σώματος και την εκ μέρους τους παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στο κοινωνικό σύνολο καθώς και η βέλτιστη δυνατή χρήση των επιχειρησιακών μέσων που διατίθενται σε περιφερειακό επίπεδο σε συνδυασμό με την ορθολογική κατανομή του προσωπικού και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης αυτού.
Όσον αφορά τα κριτήρια αξιολόγησης των δομών των Κεντρικών Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής λαμβάνονται υπόψη οι σύγχρονες απαιτήσεις διάρθρωσης και λειτουργίας, ενώ όσον αφορά τις Περιφερειακές Υπηρεσίες ακολουθούνται κριτήρια που αφορούν ιδίως: α) τα γεωγραφικά όρια αρμοδιότητας, β) τον εξειδικευμένο τύπο δραστηριοτήτων που εξυπηρετεί η κάθε Λιμενική Αρχή σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο (διακίνηση επιβατών και φορτίων, αλιεία, τουρισμός κλπ), γ) την επάνδρωση, δ) τις νέες συνθήκες που οδηγούν σε μεταρρυθμιστικές δράσεις, ε) την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων κ.α.
Επισημαίνεται ότι, παράλληλα προς την ανωτέρω αναφερθείσα αναδιάρθρωση, προωθείται συναφές πλαίσιο σχεδίου νομοθετικών διατάξεων, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην ουσιαστική ενδυνάμωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού και στην αντίστοιχη βελτίωση των συνθηκών για την εκ μέρους τους εκτέλεση της αποστολής του Σώματος.»