11 Μαρ 2014

«Απάντηση αρμόδιου Υπουργού σε αναφορά του Νότη Μαριά σχετικά με καταγγελία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με Α.) για τη συνεχή ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις»

Δελτίο τύπου 11/03/2014


«Στις 9.12.2013 ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετική επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με.Α) αναφορικά με τη συνεχή ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία και χρόνιων παθήσεων.
Σύμφωνα με την επιστολή της Ε.Σ.Α.με.Α. τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, που βρίσκονται στις λίστες αναμονής στα ΚΕΠΑ στενάζουν και αγωνιούν. Είναι γνωστό ότι καθημερινά ακυρώνονται 850 ραντεβού ατόμων με αναπηρία από τα ΚΕΠΑ της χώρας, που έτσι και αλλιώς βρίσκονται σε αναμονή από έξι μήνες έως ενάμιση χρόνο. Στο διάστημα αυτό τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις μένουν χωρίς αναπηρική σύνταξη, επιδόματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Η Ε.Σ.Α.με.Α. με επιστολή της ζήτησε από τους γιατρούς που συμμετέχουν στις επιτροπές των ΚΕΠΑ να συμβάλλουν ώστε να μειωθεί η αναμονή εξέτασης των ατόμων με αναπηρία.
Τέλος, η Ε.Σ.Α.με.Α. κάνει έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς και ζητάει την προστασία της πλέον ευπαθούς ομάδας, διασφαλίζοντας τις συντάξεις, τα επιδόματα και την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ατόμων με αναπηρία.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Νότης Μαριάς ζήτησε απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.»

Απαντώντας στην ανωτέρω υπ’αριθ. 1810/12.12.2013 αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά, ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας απέστειλε την παρακάτω υπ’αριθ. Φ.90023/35941/2132/7.1.2014 απάντηση:

«Το IKA-ETAM έχει λάβει και λαμβάνει καθημερινά εντατικά μέτρα, στη βάση ενός ενδελεχούς οργανωτικού σχεδιασμού που έχει προηγηθεί, για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α. και τη βελτιστοποίηση του χρόνου διεκπεραίωσης των υποβαλλόμενων σε αυτά αιτημάτων.
Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων για εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ανερχόταν στις 25/11/2013 στις 23.000, από 65.000 που ήταν ο μέσος όρος των συνολικά εκκρεμών αιτημάτων ανά μήνα καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας των ΚΕ.Π.Α. (υπόλοιπο εκκρεμοτήτων προηγούμενου μήνα συν νεοεισερχόμενα αιτήματα μήνα μείον εξετασθέντα περιστατικά), ενώ είχε προγραμματιστεί έως τέλος του έτους να διεκπεραιωθεί το μεγαλύτερο μέρος αυτών. Βεβαίως, το αποτέλεσμα αυτό δε μπόρεσε να διατηρηθεί λόγω της απεργίας ιατρών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., από τους οποίους απαρτίζεται το Ειδικό Σώμα Ιατρών των Υγειονομικών Επιτροπών Αναπηρίας του ΚΕ.Π.Α. και σήμερα οι εκκρεμείς αιτήσεις ανέρχονται στις 32.000, ενώ η αρμόδια Δ/νση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ­ΕΤΑΜ, όπως οφείλει συνεχίζει να προγραμματίζει εντατικά τη διεξαγωγή συνεδριάσεων των υγειονομικών επιτροπών που αφορούν στο πρώτο δίμηνο του 2014.
Για το λόγο αυτό, σας γνωρίζουμε ότι ψηφίσθηκε σχετική νομοθετική ρύθμιση με την οποία παρατείνεται για ένα τετράμηνο η χορήγηση των συντάξεων λόγω αναπηρίας και η διάρκεια του σχετικού δικαιώματος λήγει στις 28/2/2014, με τους όρους και προϋποθέσεις των διατάξεων του άρθρου 66 του ν.4144/18-4-2013 (ΦΕΚ 88 Α').
Επιπλέον, επισημαίνονται τα εξής:
α)            Από την έναρξη λειτουργίας του ΚΕ.Π.Α. τα αιτήματα για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, επιδομάτων αναπηρίας και κάθε είδους οικονομικών ενισχύσεων των Υπηρεσιών Πρόνοιας, είτε αυτά αφορούν σε απονομή για πρώτη φορά, είτε σε παράταση, προγραμματίζονταν για εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. κατά προτεραιότητα, για λόγους αμιγώς βιοποριστικούς των αιτούντων.
Σημειώνεται ότι, αναφορικά με τις συνταξιοδοτικές παροχές αναπηρίας, οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης που χορηγούν τις εν λόγω παροχές δύνανται, κατά την πάγια ασφαλιστική πρακτική, να παραπέμπουν στα ΚΕ.Π.Α. τις περιπτώσεις παράτασης των συντάξεων αναπηρίας των συνταξιούχων τους, δύο με τρεις μήνες πριν από τη λήξη του σχετικού δικαιώματος, ώστε να προγραμματίζονται έγκαιρα οι αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές και να συντομεύεται ο χρόνος αναμονής των δικαιούχων.
Ομοίως, σε κάθε περίπτωση επανεξέτασης ήδη χορηγηθέντος επιδόματος ή οικονομικής ενίσχυσης αναπηρίας, η μέριμνα για την έγκαιρη παραπομπή στα ΚΕ.Π.Α. πριν τη λήξη του ανήκει αποκλειστικά στον αρμόδιο παραπέμποντα φορέα ή υπηρεσία του Δημοσίου.
β)            Αιτία καθυστέρησης είναι οι αναπομπές των περιστατικών σε δεύτερη και πολλές φορές σε τρίτη ειδικότητα ιατρών, όταν οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν ότι πάσχουν από πολλές διαφορετικές παθήσεις, με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος αναμονής για την τελική πιστοποίηση του βαθμού αναπηρίας. Ωστόσο. σε πολλές περιπτώσεις αυτό συμβαίνει επειδή οι ενδιαφερόμενοι αναφέρουν, κατά τη διάρκεια της εξέτασής τους από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α., ότι πάσχουν και από παθήσεις που δεν είχαν δηλώσει με την αίτησή τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο ποσοστό αναπηρίας και
γ)            Μεγάλο μέρος των υφιστάμενων εκκρεμοτήτων οφείλεται στις επανεισαγωγές περιστατικών για προγραμματισμό εκ νέου στα ΚΕ.Π.Α., για τα οποία έχει ήδη εκδοθεί γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής, μετά από επαναπομπή των ενδιαφερόμενων στα ΚΕ.Π.Α. από ορισμένους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και αδιακρίτως από όλες τις Υπηρεσίες του Δημοσίου, οι οποίες απαιτούν την επαναδιατύπωση της υγειονομικής κρίσης των υγειονομικών επιτροπών, σύμφωνα με την επί λέξει διατύπωση των κατά περίπτωση παθήσεων που αναφέρουν οι καταστατικές τους διατάξεις, άλλως αρνούνται να προβούν στις σχετικές παροχές αναπηρίας στους δικαιούχους.
Εν κατακλείδι, σημειώνεται ότι, μετά την παρέλευση δύο ετών, το ΙΚΑ­ΕΤΑΜ κατόρθωσε να διευθετήσει επαρκώς και με ίδιες αποκλειστικά δυνάμεις τα κυριότερα προβλήματα που εμπόδιζαν την απρόσκοπτη λειτουργία των ΚΕ.ΠΑ., ενώ σύντομα ολοκληρώνονται με εντατικούς ρυθμούς οι απαιτούμενες ρυθμίσεις, κυρίως μέσω των νέων ηλεκτρονικών τεχνολογιών που διαθέτει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, για την αποτελεσματική διαχείριση και οργάνωση του όγκου των ροών που εισάγονται προς επεξεργασία σε καθημερινή βάση.»