28 Μαρ 2014

«Ο Νότης Μαριάς ζητά από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κ. Αναστάσιο Νεράντζη να του γνωστοποιήσει ποιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες διώκονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος»

Δελτίο τύπου 28/03/2014

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κ.Αναστάσιο Νεράντζη απέστειλε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Τομεάρχης Οικονομικών, Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς με την οποία ζητά να του γνωστοποιηθούν τα ονόματα των Δημάρχων, Περιφερειαρχών, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων που περιλαμβάνονται στην από 18 Ιανουαρίου 2014 σχετική Ετήσια Έκθεση πεπραγμένων για το έτος 2013 της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και οι οποίοι διώκονται για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή άλλα σοβαρά ποινικά αδικήματα καθώς επίσης και για ποια αδικήματα διώκεται έκαστος.
                Η επιστολή αυτή του Νότη Μαριά έρχεται σε συνέχεια της σημερινής συζήτησης επίκαιρης ερώτησής του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπο Αθανασίου με την οποία του ζητούσε να αποκαλύψει τα ονόματα των Δημάρχων και Περιφερειαρχών που διώκονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και της σχετικής απάντησης του κ.Υπουργού ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

                Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Νότη Μαριά προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κ. Αναστάσιο Νεράντζη έχει ως εξής:
                                                                                                                «Αθήνα, 28.03.2014

                                                                                                                Προς: Πρόεδρο της Επιτροπής
                                                                                                                Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής
                                                                                                                κ. Αναστάσιο Νεράντζη

                                                                                                                Κοιν.: Πρόεδρο της Βουλής
                                                                                                                των Ελλήνων
                                                                                                                κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη

Κύριε Πρόεδρε,

                Η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κατέθεσε στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την από 18 Ιανουαρίου 2014 σχετική Ετήσια ΄Εκθεση πεπραγμένων για το έτος 2013 στην οποία οι Δήμαρχοι αναδεικνύονται «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή και το «μαύρο» χρήμα. Και όλα αυτά ελάχιστους μήνες πριν από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ειδικότερα από τις 36.000 Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης που υπέβαλαν τα υπόχρεα πρόσωπα για το έτος 2013  στην Αρχή και μετά τους σχετικούς ελέγχους που διενήργησε η αρμόδια Μονάδα της Αρχής παραπέμφθηκαν στον αρμόδιο κατά περίπτωση εισαγγελέα, 413 συνολικά εκθέσεις βεβαίωσης παραβάσεων του Ν. 3213/2003.
Από τις ως άνω 413 βεβαιωμένες παραβάσεις, οι 75 αφορούν Δημάρχους και Δημοτικούς συμβούλους έχοντες θέσεις ευθύνης και 6 Περιφερειάρχες και αντίστοιχους περιφερειακούς συμβούλους.
Ενόψει των επικείμενων περιφερειακών και δημοτικών εκλογών αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να ενημερώσει τους πολίτες δίδοντας τα ονόματα και ποιες είναι οι κατηγορίες που βαραίνουν δημάρχους, περιφερειάρχες και δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους οι οποίοι πιθανόν να είναι πάλι υποψήφιοι.
Άλλωστε αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών τον τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, το ήθος αλλά και την τυχόν παράνομη δραστηριότητα Δημάρχων, Περιφερειαρχών και δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων που ενδεχόμενα να είναι και υποψήφιοι στις εν λόγω εκλογές.

                Σήμερα συζητήθηκε στη Βουλή επίκαιρη ερώτησή μου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, σχετικά με την αποκάλυψη των ονομάτων των ως άνω Δημάρχων και Περιφερειαρχών που σύμφωνα με την ως άνω εκθέσω διώκονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
                Στην συζήτηση κάλεσα τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου να δεσμευθεί ότι θα δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τα ονόματα των ως άνω Δημάρχων και Περιφερειαρχών.

                Απαντώντας ο κ.Υπουργός υποστήριξε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Κύριε συνάδελφε, ως προς το πρώτο σκέλος της επίκαιρης ερώτησής σας, θα ήθελα να σας τονίσω το εξής: ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων των δημάρχων, των περιφερειαρχών, των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων που εμπεριέχονται στην Έκθεση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αυτό εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από την οποία μπορεί βεβαίως οποιοσδήποτε να ζητήσει τα ονόματα αυτά, εφόσον έχουν περιέλθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας –και βεβαίως το δικαιούται- και υποχρεούται στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής να τα αποστείλει, κατόπιν αιτήματός της βέβαια.»

Κατόπιν των ανωτέρω κ. Πρόεδρε σας ζητώ να μου γνωστοποιήσετε τα ονόματα των Δημάρχων, Περιφερειαρχών, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων που περιλαμβάνονται στην ως άνω Έκθεση πεπραγμένων της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και οι οποίοι διώκονται για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή άλλα σοβαρά ποινικά αδικήματα καθώς επίσης και για ποια αδικήματα διώκεται έκαστος.

         Με εκτίμηση

         Νότης Μαριάς

   Βουλευτής Ηρακλείου»