22 Μαρ 2014

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/03/2014 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΧΗΜΙΚΟΥ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Δελτίο τύπου 22/03/2014


«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ολιγωρήσει για να αποτραπεί η καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, οι κάτοικοι της Κρήτης ανησυχούν»

Το πλήρες κείμενο της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ, το θέμα που θα συζητήσουμε είναι ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή την κοινή γνώμη στην Κρήτη, σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες της Μεσογείου. Ο στόχος της ερώτησης είναι να μας πείτε ποιες ενέργειες θα κάνετε προκειμένου να απαγορευθεί η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας εντός της Μεσογείου. Ήδη γνωρίζετε ότι έχουν γίνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο. Στις 9 Μαρτίου έγινε μεγάλη συγκέντρωση στη Σούδα και μεθαύριο την Κυριακή θα γίνει μια παγκρήτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ηρωικό Αρκάδι. Είναι ένα θέμα, λοιπόν, πάρα πολύ σοβαρό.

Ήταν να συζητηθεί την προηγούμενη Πέμπτη. Λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού, δεν έγινε συζήτηση. Ο κύριος Βενιζέλος επικαλέστηκε κώλυμα. Λίγη ώρα μετά όμως το υποτιθέμενο κώλυμα έγινε τηλεδιάσκεψη στο Υπουργείο με αμερικανούς εμπειρογνώμονες για το θέμα αυτό παρουσία του κυρίου Βενιζέλου. Επομένως, περιμένουμε να μας πείτε και τα αποτελέσματα αυτής της τηλεδιάσκεψης.

Το βασικό θέμα είναι ότι η καταστροφή του φορτίου αυτού θα γίνει με τη μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω. Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει.

Δεύτερον, είναι τεράστια τα προβλήματα και οι κίνδυνοι που υπάρχουν. Θα γίνει εν πλω και μάλιστα σε ένα καράβι των Ηνωμένων Πολιτειών, το CapeRay, το οποίο είναι τριάντα έξι ετών παλαιότητας. Τέτοιου τύπου καράβια όμως πρέπει να αποσύρονται μετά την παρέλευση 30 ετών. Αυτά τα καράβια όμως έπρεπε να έχουν αποσυρθεί.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η υδρόλυση, κύριε Πρόεδρε, θα διαρκέσει ενενήντα μέρες. Δηλαδή, εν πλω θα γίνεται μια καθημερινή συνεχής διαδικασία. Καταλαβαίνετε ότι όταν ένα πλοίο βρίσκεται σε συγκεκριμένο χώρο εκτεθειμένο σε καιρικές συνθήκες, σε ενδεχόμενους κινδύνους, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, ιδίως τώρα ενόψει της ουκρανικής κρίσης. Η συμφωνία για την καταστροφή των χημικών ήταν μια συμφωνία και της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και προϋπέθετε μια ήρεμη πολιτική και κοινωνική κατάσταση στο διεθνές πεδίο. Τώρα έχουμε πάει στο άλλο άκρο. Υπάρχει μια τεράστια διεθνής ένταση που δυστυχώς κλιμακώνεται. Έχουμε μια σύγκρουση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ με τη Ρωσία. Πλέον εδώ πρέπει να δούμε το θέμα μέσα από αυτό το πρίσμα αφού δίνονται επιπλέον επιχειρήματα στην ελληνική πλευρά, η οποία αδράνησε πάρα πολύ για το θέμα αυτό. Τώρα όμως έχει επιπλέον επιχειρήματα.

Πρώτον, διότι και η ίδια η Συρία καθυστερεί να παραδώσει τα χημικά, άρα, εδώ είναι εκτός χρονοδιαγράμματος. Και, δεύτερον -το πιο βασικό επιχείρημα, κύριε Υπουργέ- δεν μπορεί να υπάρχει τεράστιος όγκος χημικών όπλων προς υδρόλυση εν πλω επί ενενήντα ημέρες, τη στιγμή που υπάρχει μία τεταμένη διεθνής κατάσταση. Αυτό είναι ένα επιχείρημα σημαντικό.

Σας καλούμε, λοιπόν, να μας πείτε σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η Ελληνική Κυβέρνηση, εντός ποίου χρονοδιαγράμματος, προκειμένου να απαγορευθεί αυτή η καταστροφή των χημικών όπλων εντός της Μεσογείου και κυρίως τι ενέργειες θα κάνετε πλέον τώρα με τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων για να γίνει αυτή η καταστροφή -όποτε γίνει- σε απομακρυσμένο και ακατοίκητο σημείο του πλανήτη.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, βεβαίως και είναι σοβαρό αυτό το θέμα που θέτετε και θα ήθελα να πω ότι το περιβάλλον είναι η ίδια μας η ζωή. Επομένως, όλοι μας έχουμε οικολογικές ευαισθησίες και μας ενδιαφέρει το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Και, φυσικά, δεν αποτελεί μονοπώλιο κανενός κόμματος, καμιάς πολιτικής δύναμης ή κανενός μόνου προσώπου το μεγάλο αυτό θέμα για το οποίο, άλλωστε, ενδιαφερόμαστε και είμαστε σε εγρήγορση όλοι οι πολίτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τώρα, σχετικά με τις ενέργειες που έχει κάνει ως τώρα η Ελληνική Κυβέρνηση επί του θέματος, έχουν γίνει αρκετές ενημερώσεις στην Ελληνική Βουλή.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Βενιζέλος, στις 25 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους ενημέρωσε τη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας.

Επίσης, ο κ. Κούρκουλας προέβη σε ενημέρωση της Βουλής μερικές μέρες πιο μπροστά, στις 6/2/2014.

Βεβαίως, τα πρακτικά αυτών των συζητήσεων υπάρχουν στη Βουλή και ο καθένας από μας μπορεί να ανατρέξει και να δει τι ακριβώς ειπώθηκε.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, άλλωστε, έχει εκδώσει και τρεις ανακοινώσεις επί του θέματος, όπου εξηγούμε πολλά θέματα για το ζήτημα της καταστροφής των χημικών όπλων του Συριακού οπλοστασίου, καθώς και για τη συνέχιση των διπλωματικών πρωτοβουλιών που γίνονται από την Κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Βενιζέλο. Και θέλω να σας πω ότι ο κύριος Υπουργός έχει αναφερθεί στο ζήτημα κατά την παρέμβασή του στην εκδήλωση για τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την Αδριατική και το Ιόνιο, που έγινε στην Αθήνα στις 6 Φεβρουαρίου 2014. Αυτά τα κείμενα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κύριος Υπουργός Εξωτερικών, επίσης, έχει επανειλημμένως θέσει το θέμα στις συνομιλίες που είχε με την πρώην Ιταλίδα ομόλογό του, την κυρία Μπονίνο, καθώς και με τη νέα Ιταλίδα Υπουργό Εξωτερικών, την κυρία Μογκερίνι, στη συνάντηση που έκαναν στις 28 Φεβρουαρίου στη Ρώμη.

Τα διεθνή ύδατα της Μεσογείου και ιδιαιτέρως στην περιοχή βορείως της Λιβύης, η οποία έχει επιλεγεί για να γίνει υδρόλυση, προκρίθηκαν ως προτιμότερη λύση για τη διεξαγωγή της υδρόλυσης λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας προς τη Συρία, που επιτρέπει τη μείωση του συνολικού χρόνου της επιχείρησης, καθώς επίσης και λόγω των ηπιότερων καιρικών και θαλασσίων συνθηκών.

Όπως μας διαβεβαιώνουν ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και οι ίδιοι οι Αμερικανοί, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας για να αποτραπεί το ενδεχόμενο διαρροών ή ατυχήματος.

Έχει ληφθεί, επίσης, μέριμνα και για την άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε συμβάντος.

Στις 11 Μαρτίου 2014 -την ημέρα που είπατε εσείς- έγινε τηλεδιάσκεψη με τους εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Εξωτερικών, κατά την οποία Αμερικανοί εμπειρογνώμονες ενημέρωσαν του Έλληνες του Γενικού Χημείου του Κράτους και της Εθνικής Αρχής Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων για τη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους, εδώ στην Ελλάδα, δήλωσε ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν ήταν επαρκείς και τεκμηριωμένες και αν τηρηθούν οι προϋποθέσεις και οι πρακτικές, η όλη διαδικασία θα έχει αποτελεσματικό κι αίσιο τέλος.

Τέλος, ως γενική παρατήρηση, θα ήθελα να τονίσω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την υπόθεση της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Υπάρχει εγρήγορση και συνεχής συντονισμός μεταξύ της κεντρικής υπηρεσίας και διπλωματικών αρχών, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Πρεσβείας στη Χάγη όπου εδρεύει ο Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Όπλων, της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη, καθώς και της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Σας ευχαριστώ, κατ’ αρχάς, κύριε συνάδελφε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ορίστε, κύριε Μαριά, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: Απ’ ό,τι φαίνεται έχουμε διαφορετική στρατηγική. Μας είπατε τις ενέργειες που κάνει η ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθώντας το εγχείρημα που θα γίνει και το οποίο έχετε αποδεχθεί. Εγώ σας έβαλα με την ερώτηση μια νέα διάσταση: ότι ενόψει της ουκρανικής κρίσης και της διεθνούς εντάσεως πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες, ούτως ώστε αυτή η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας να γίνει εκτός της Μεσογείου.

Δεύτερον, είναι καραμπινάτη παραβίαση της Διεθνούς Συνθήκης Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων η μεταφορά φορτίου που γίνεται. Και έγινε κατ’ εξαίρεση, με απόφαση του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επιπλέον, προφανώς δεν είναι μονοπώλιο κάποιου η αντίδραση στην απόφαση αυτή. Αλλά πρέπει να σας επισημάνω ότι το θέμα το έθεσα πρώτος εγώ σε αυτή την Αίθουσα, στις 10/01, και μερικοί συνάδελφοι, ιδίως της Νέας Δημοκρατίας, το αντιμετώπισαν ως ένα ζήτημα φαιδρό, χωρίς να δώσουν σοβαρότητα. Έχω κάνει σειρά αναφορών και ερωτήσεων για το θέμα αυτό στην πορεία όπως έπραξαν και άλλοι συνάδελφοι.

Το ερώτημα είναι: ποιες οι ενέργειες στο πεδίο το διεθνές, για να αποτραπεί η καταστροφή αυτή. Σας λέω λοιπόν ότι, στο πεδίο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, και στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης το έθεσα στις 27/01 και στη Μάλτα που έγινε η συνάντηση της Επιτροπής Ελέγχου του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 27/02 το έθεσα επίσης.

Και – προσέξτε, κύριε Υπουργέ – το θέμα τέθηκε και στο REMPEC, δηλαδή στο Περιφερειακό Κέντρο Καταπολέμησης Εκτάκτων Περιστατικών Θαλάσσιας Ρύπανσης στη Μεσόγειο. Και το αναφέρω στην ερώτησή μου. Τους επισκέφτηκα στη Μάλτα και τι μου είπαν; Ότι καμία χώρα του ΟΗΕ δεν είχε επικοινωνήσει μαζί τους, να δει πώς θα αντιμετωπίσουν το θέμα, ενδεχόμενα αν προκύψει κάτι, εκτός από τη Δανία. Δηλαδή, εδώ δεν υπήρχε δράση και προσπάθεια από κανέναν. Επομένως θεωρώ ότι τα θέματα δεν τα έχει χειριστεί σωστά η ελληνική πλευρά.

Μάλιστα, από το δελτίο τύπου της τηλεδιάσκεψης προκύπτει ότι σας τέθηκαν συγκεκριμένες τεχνικές λεπτομέρειες και εγγυήσεις. Άρα, οι όποιες εγγυήσεις δόθηκαν στις 11/03. Δηλαδή, μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν δοθεί οι εγγυήσεις. Και από ποιους σας δόθηκαν; Όχι από τον Διεθνή Οργανισμό Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων, αλλά από τους Αμερικανούς, από μια τρίτη χώρα, που ναι μεν έχει αναλάβει το εγχείρημα, αλλά δεν είναι ο διεθνής οργανισμός ο οποίος έχει την ευθύνη.

Επίσης πρέπει, κύριε Υπουργέ, να ενεργοποιήσετε την Εθνική Επιτροπή για τα Χημικά Όπλα, που είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου σας. Αυτοί πρέπει να είναι στο παιχνίδι. Αυτοί πρέπει να προχωρήσουν σοβαρά. Και βεβαίως και το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Επομένως, οι προτάσεις μας είναι σαφείς προς την πλευρά σας και περιμένουμε να μας απαντήσετε. Πρώτον, ποια μέτρα θα πάρετε για τον συντονισμό δράσης με την Ιταλία και τη Μάλτα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Δεύτερον, με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα παρέμβετε πλέον στον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων, διότι είναι η διεθνής κατάσταση επικίνδυνη και δεν μπορεί να είναι επί ενενήντα ημέρες εκτεθειμένη όλη αυτή η διαδικασία υδρόλυσης εν πλω. Χρειάζονται δέκα χιλιάδες τόνοι θαλασσίου ύδατος για να γίνει η υδρόλυση. Πού θα πάνε αυτοί οι τόνοι του θαλασσίου ύδατος; Και από κει και πέρα, θα ενεργοποιήσετε τη REMPEC για το θέμα αυτό; Θα ενεργοποιήσετε την Εθνική Επιτροπή για τα χημικά όπλα; Αυτές είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνετε.

Και κλείνω, διότι ο στόχος μας δεν είναι να δεχθούμε ότι θα γίνει η καταστροφή των χημικών όπλων, αλλά πώς θα αποτραπεί, θα απαγορευθεί. Διότι στη Μεσόγειο τα ύδατα ανανεώνονται κάθε σαράντα με εξήντα χρόνια, αν έχουμε ένα απευκταίο σοβαρό θέμα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε πολύ.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: Και σας γνωστοποιώ – και το ξέρετε πολύ καλά – ότι παρακολουθούν αυτή τη στιγμή τη συζήτησή μας, που είναι ζωντανή και μεταδίδεται από ραδιοφωνικούς σταθμούς, πάρα πολλοί πολίτες στην Κρήτη, διότι ανησυχούν σφόδρα και θέλουν πολύ πιο συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις και επί των τεχνικών λεπτομερειών και εγγυήσεων που σας έδωσαν, όπως ισχυριστήκατε, οι Ηνωμένες Πολιτείες.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Κύριε συνάδελφε, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι σοβαρό το θέμα και κανείς δεν μπορεί να γελάει με τέτοια ζητήματα. Επομένως, το καταλαβαίνω πολύ καλά και καλά κάνατε και το θέσατε από την πρώτη στιγμή.

Από κει και πέρα, όπως είπατε κι εσείς, οι αποφάσεις είναι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και επομένως είναι αποφάσεις οι οποίες έχουν πάρει τη σφραγίδα του Οργανισμού και το να αλλάξουν αυτές οι αποφάσεις δεν είναι κάτι το απλό.

Εγώ απλώς, έτσι για τη συζήτηση και για αυτούς που μας ακούν -όχι βεβαίως για εσάς, γιατί τα ξέρετε τα θέματα- θέλω να πω ότι αυτά τα χημικά όπλα από το λιμάνι της Λατάκειας θα τα πάρουν δανέζικα και νορβηγικά πλοία σε συνοδεία με κινέζικα και ρωσικά. Έχει σημασία αυτό εδώ για να καταλάβετε, δηλαδή, ότι…

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: Θα πάνε τα ρωσικά τώρα ενόψει της κρίσης; Είναι σοβαρό αυτό.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Πιστεύω πως θα πάνε, διότι είναι δέσμευση.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι είναι μια επιχείρηση διεθνής. Θα πάνε στην Ιταλία, στην Καλαβρία σε ένα λιμάνι όχι από την πλευρά της Αδριατικής, αλλά από την άλλη πλευρά, και εκεί πέρα θα φορτωθούν στο αμερικανικό πλοίο, το οποίο, όπως έχει σχεδιαστεί, βορείως της Λιβύης θα κάνει την επιχείρηση καταστροφής. Εγώ σας είπα ως τώρα το τι έχει γίνει από την ελληνική πλευρά.

Εγώ λέω ότι είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί περί κινδύνων διαρροής επικίνδυνων ουσιών κατά τη διαδικασία υδρόλυσης εν πλω στο πλοίο των Ηνωμένων Πολιτειών, το Cape Ray. Το σχέδιο καταστροφής των χημικών όπλων και ειδικώς  η εξουδετέρωση των χημικών ουσιών επί του αμερικανικού πλοίου, σε καμία περίπτωση δεν προβλέπουν απόρριψη υλικών -έχει σημασία αυτό- αποβλήτων ή άλλων παραπροϊόντων στη θάλασσα. Αυτό το έχουν επανηλλειμένως επιβεβαιώσει οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων, αλλά και οι αμερικανικές αρχές.

Θέλω, δε, να σας πω ότι στα πλαίσια των συζητήσεων μέσα στον Οργανισμό, που μετέχει και η Ελλάδα γίνονται συνεχώς συζητήσεις, υπάρχει συνεχής ενημέρωση και γίνονται ερωτήσεις που μας τις επικαιροποιούν οι εμπειρογνώμονες και έχουμε και απαντήσεις συνεχώς.
Όλα τα παραγόμενα υποπροϊόντα της διαδικασίας θα φυλαχθούν σε ειδικές δεξαμενές επί του αμερικανικού πλοίου και στη συνέχεια θα μεταφερθούν εκτός Μεσογείου για τελική διαχείριση που είναι η καταστροφή και η εμπορική εκμετάλλευση.

Επομένως, να ξεκαθαρίσουμε ότι η τελική διαχείριση θα γίνει εκτός Μεσογείου.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα την ανοχή σας για πολύ λίγο γιατί είναι το θέμα σοβαρό.

Στο σχεδιασμό έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να υπάρχουν πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας ακόμη και σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών. Άλλωστε, ο αμερικανός βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Countryman, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των κρατών - μελών του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων που έγινε στη Χάγη στις 28 Φεβρουαρίου του 2014, αναφέρθηκε στη διαδικασία υδρόλυσης που θα ακολουθηθεί επί του αμερικανικού πλοίου Cape Ray για την εξουδετέρωση των χημικών ουσιών και δήλωσε ότι η διαρροή σε θάλασσα ή αέρα θεωρείται σχεδόν αδύνατη.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: Σχεδόν!

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Εγώ βλέπετε ότι χρησιμοποιώ ακριβώς τις φράσεις τις οποίες είπε.

Πέραν των ανωτέρω, επισημαίνω ότι την περαιτέρω διαχείριση των αποβλήτων που θα προκύψουν, έχουν αναλάβει, μετά από σχετικό διεθνή διαγωνισμό του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων, δύο εταιρείες: Η μια είναι φινλανδική η Ecoman και η άλλη είναι η Veolia Environmental Services Technical Solutions των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι εταιρείες αυτές έχουν, όπως καταλαβαίνετε, κάθε οικονομικό συμφέρον να αξιοποιήσουν τα απόβλητα που θα παραχθούν από την υδρόλυση και επομένως έναν ακόμη ισχυρό λόγο για να διεξαχθεί η διαδικασία όπως πρέπει.

Θέλω να σας πω …

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: Για τη διεθνή ένταση που έχει προκληθεί; Για το ΝΑΤΟ είναι σοβαρό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Παρακαλώ, αν έχετε την καλοσύνη, κύριε Μαριά, μη διακόπτετε.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Βλέπετε ότι ως τώρα γίνονται συζητήσεις συνεχώς. Δεν έχουν σταματήσει οι συζητήσεις. Σας είπα και προηγουμένως ότι και στα πλαίσια του Οργανισμού και στα πλαίσια του ΟΗΕ και στα πλαίσια των άλλων Οργανισμών έχουμε συνεχείς συζητήσεις και προσπαθούμε να διασφαλίσουμε πλήρως τη διαδικασία.

Σας λέω ότι είναι μια διαδικασία η οποία θα προσπαθήσουμε να τελειώσει χωρίς να υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα. Και όπως βλέπετε, η τελική λύση θα δοθεί εκτός Μεσογείου.

Σας ευχαριστώ.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε.