18 Νοε 2013

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στη Βουλή το θέμα του υποσιτισμού των αιγοπροβάτων, ο οποίος προκαλεί πρόωρους τοκετούς ή θνησιμότητα αμέσως μετά τον τοκετό.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18/11/2013


Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ», αναφορικά με την αιγοπροβατοτροφία στη Κρήτη, η οποία κινδυνεύει με αφανισμό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κτηνοτρόφοι σε πολλές περιοχές της Κρήτης βρίσκονται σε απόγνωση λόγω των πρόωρων τοκετών των αιγοπροβάτων τους, κυρίως κατά τον τελευταίο μήνα κύησης, ενώ παρατηρείται και μεγάλη θνησιμότητα αμνοεριφίων αμέσως μετά το τοκετό.
            Όπως καταγγέλλουν ειδικοί επιστήμονες, το πρόβλημα οφείλεται στην αδυναμία των κτηνοτρόφων να σιτίσουν σωστά τα ζώα τους δεδομένου ότι το κόστος καλής ποιότητας ζωοτροφών έχει αυξηθεί κατά 30% τα τελευταία χρόνια, ενώ η τιμή πώλησης ανά κιλό κρέατος μειώθηκε από πέρυσι κατά 0,50 ευρώ, το δε γάλα πωλείται προς 0,80 έως 0,90 ευρώ το λίτρο (όπως πέρυσι) με τάση μείωσης της τιμής.

Επειδή τα προβλήματα αυτά οδηγούν σε αφανισμό την αιγοπροβατοτροφία στη Κρήτη με απρόβλεπτες πλέον συνέπειες στην οικονομική ζωή του νησιού, ο Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.