2 Νοε 2013

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στη Βουλή το θέμα σχετικά με την παράνομη εισαγωγή και διακίνηση τομάτας από τα Σκόπια και άλλες χώρες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2/11/2013


Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικά δημοσιεύματα της τοπικής εφημερίδας «Πατρίς» και της ιστοσελίδας «Creteplus.gr», αναφορικά με την εισαγωγή και διακίνηση στην ελληνική αγορά τομάτας από το εξωτερικό, ως ντόπια.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, όπως καταγγέλλουν οι αγρότες της Κρήτης, μεγάλες ποσότητας τομάτας από τα Σκόπια εισάγονται χύμα στη Βόρεια Ελλάδα και εν συνεχεία πωλούνται ως ντόπιες στις αγορές όλης της χώρας. Μόνο από τη συγκεκριμένη χώρα από τον Ιούνιο του 2012 έως το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους έχουν εισαχθεί πάνω από 2000 τόνοι τομάτας.
Οι Σκοπιανές τομάτες (ανεξέλεγκτες για χρήση χημικών κ.τ.λ.) προσφέρονται πανάκριβα στους καταναλωτές, ενώ τα κέρδη των μεσαζόντων είναι τεράστια.
Οι παραγωγοί μάλιστα, προτείνουν ελέγχους στα τιμολόγια και δελτία αποστολής στους αποθηκευτικούς χώρους που διαθέτουν οι χονδρέμποροι, ώστε να βρεθεί η άκρη του νήματος.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Έλληνες αγρότες βρίσκονται ήδη σε οικονομικά δυσχερή θέση (ακαρπία ελαιοδέντρων, φορολόγηση αγροτεμαχίων κ.λ.π.), ο Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.