ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27/11/2013
«Όταν ξεκίνησε η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου και σε ανύποπτο χρόνο και εγώ ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, αλλά και ο κ. Καμμένος με αφορμή μια άλλη τροπολογία, είχε κατέβει και είχε ζητήσει από τον Υπουργό Ναυτιλίας - επειδή υπήρχε ένα παρόμοιο πρόβλημα σε μια τροπολογία - να τη διαχωρίσει.
Εν συνεχεία γι’ αυτήν την τροπολογία και πριν αρχίσει η ένταση γύρω από τα ζητήματα της τιμής των φαρμάκων, είχα πει ότι δεν είναι δυνατόν να μπορούμε να ψηφίσουμε αυτή την τροπολογία, διότι είχε στοιχεία όπου εμείς σε συγκεκριμένο άρθρο θέλαμε το διαχωρισμό και την αυτοτέλεια των νοσοκομείων στο Αιγαίο, στη Χίο, στη Λήμνο, στη Λέσβο και το είχαμε ζητήσει.
Ταυτόχρονα, υπήρχε μία άλλη παράγραφος όπου ενοποιούσε νοσοκομεία στο Λασίθι και αυτό θέλαμε να το καταψηφίσουμε.
Ταυτόχρονα, στην ίδια παράγραφο - δηλαδή και νομοτεχνικά - υπήρχε αυτοτέλεια του νοσοκομείου «Διαλυνάκειο» που θέλαμε να ψηφίσουμε και υπήρχε μέσα στο ίδιο άρθρο άλλη παράγραφος για τα νοσοκομεία της Αθήνας, με την οποία διαφωνούσαμε.
Ζητήσαμε τότε από τον κ. Γεωργιάδη να το «σπάσει» αυτό, για να μπορούμε να ψηφίσουμε κάθε τι.
Καθώς, λοιπόν, είδα στην πορεία ότι υπήρχε μια όξυνση της συζήτησης και φαινόταν ότι θα πάμε σε μια τέτοια κατάσταση, είχα πει ότι εμείς ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα ψηφίσουμε «παρών» στο συγκεκριμένο, διότι δεν μπορούσαμε να αντιφάσκουμε με τον εαυτό μας.
Από εκεί και πέρα, εξελίχθηκε μία σύγκρουση με κατηγορίες και από τη μια πλευρά και από την άλλη σε σχέση με συμφέροντα, με το ποιος είναι πίσω από την άλφα περίπτωση ή τη βήτα και κυρίως υπήρξαν κατηγορίες οι οποίες δεν είχαν αποδειχθεί.
Εμείς ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ αποφασίσαμε και δημοσιοποιήσαμε από την Παρασκευή ότι ενόψει του κλίματος που είχε διαμορφωθεί, της κατάστασης, των αλληλοκατηγοριών, παρότι η θέση μας ήταν στο «παρών», επειδή διαπιστώναμε μία κατάσταση όπου δεν θέλαμε να έχουμε καμία συμμετοχή, θέλαμε να αποχωρήσουμε από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία καταδεικνύοντας ότι το Σώμα έχει φτάσει πλέον στα ακρότατα όρια μιας συμπεριφοράς, η οποία πλέον δεν μπορεί να συνεχιστεί ενόψει των αντιφάσεων και των προβλημάτων που υπήρχαν στην ίδια την ψηφοφορία.
Και ζήτησα από τον κ. Τραγάκη το εξής απλό: Πρώτον, να με αφήσει ένα λεπτό να αιτιολογήσω τη θέση της παράταξής μας ενόψει του ότι υπήρχε διπλή, ταυτόχρονη ψηφοφορία. Δηλαδή, εμείς θέλαμε να αποχωρήσουμε από τη μία, αλλά να συμμετάσχουμε στις ψηφοφορίες για τις άρσεις ασυλίας. Εάν με είχαν αφήσει να ολοκληρώσω - θα δείτε στο βίντεο ότι στα είκοσι δευτερόλεπτα με σταμάτησαν - θα είχαμε εξηγήσει τη θέση μας και θα τελειώναμε.
Όμως, για να βγάλουμε και μερικά συμπεράσματα - και αυτές είναι οι προτάσεις μας πλέον - πρώτον, το έχω ξαναπεί - εγώ είμαι καινούργιος εδώ, αλλά πολλά πράγματα μού κάνουν εντύπωση - από την πρώτη στιγμή που ήρθα είδα ότι υπήρχε αυτή η τακτική με πολλά άρθρα σε μία τροπολογία, γεγονός που δεν έδινε την ευκαιρία να τοποθετηθούμε. Παρακάλεσα από την αρχή - και θα το δείτε στα Πρακτικά - να υπάρξει μία διαδικασία διαχωρισμού.
Δεύτερον, πράγματι γίνεται μία διευκόλυνση στην ψηφοφορία που έγινε ταυτόχρονα, αλλά να μην φτάνουμε σε αντιφατικά στοιχεία. Δηλαδή, από τη μία πλευρά, να μην συμμετέχουμε στη μία ψηφοφορία και ταυτόχρονα, στη δεύτερη ανάγνωση –γιατί ερωτηθήκαμε- να γίνεται το εξής απίθανο: ενώ είμαστε απόντες ή μη συμμετέχοντες ή απέχοντες στην πρώτη ψηφοφορία, σε ένα δευτερόλεπτο μετά να είμαστε συμμετέχοντες.
Λέω λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, και κλείνω: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μία δήλωση και ασκεί τα δικαιώματά του εκ του Κανονισμού. Όταν θα τεθεί και αν τεθεί το ζήτημα που μας αφορά σε ψηφοφορία, θα τοποθετηθούμε, αφού αποφασίσουμε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Δεύτερον, θέλουμε το Προεδρείο ορισμένα θέματα να τα δει σοβαρά. Δηλαδή, να υπάρχει δυνατότητα διαχωρισμού των τροπολογιών, να το ακούσει αυτό η Κυβέρνηση και να υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης των Βουλευτών, γιατί πολλές φορές το άρθρο 1 έχει εκατό άρθρα μέσα. Σας παρακαλούμε, λοιπόν, να το δείτε το θέμα.
Χαίρομαι γι’ αυτήν την ψύχραιμη συζήτηση, έστω κι εκ των υστέρων, γιατί ο καθένας ξεκαθαρίζει τη θέση του και τουλάχιστον κι εμείς εξηγήσαμε για ποιο λόγο αποχωρήσαμε.
Σας ευχαριστώ».