15 Νοε 2013

Όχι στην εκμετάλλευση ελλήνων εργαζομένων στο εξωτερικό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15/11/2013

Σε συνέχεια της χθεσινής συμμετοχής του Νότη Μαριά στην τηλεοπτική εκπομπή Ζούγκλα του δημοσιογράφου κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλου κατά τη διάρκεια της οποίας η κ. Σεβαστή Γιουβανάκη κατήγγειλε περιστατικά εκμετάλλευσής της και βίαιης συμπεριφοράς εναντίον της από κυκλώματα μαύρης εργασίας στη Γερμανία και της συνακόλουθης δέσμευσης του Νότη Μαριά να προβεί στις αναγκαίες κοινοβουλευτικές ενέργειες και αφού επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κ.  Σεβαστή Γιουβανάκη ο Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά το δημοσίευμα της ιστοσελίδας «www.zougla.gr» με θέμα «Καταγγελία ελληνίδας που πήγε να εργαστεί στη Γερμανία και έπεσε θύμα εκμετάλλευσης».
Το πλήρες κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:
«Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς καταθέτει αναφορά δημοσίευμα της ιστοσελίδας «www.zougla.gr» σχετικά με την καταγγελία της ελληνίδας Σεβαστής Γιουβανάκη  που πήγε να εργαστεί στη Γερμανία και έπεσε θύμα εκμετάλλευσης από μια ελληνίδα μεσίτρια στη χώρα αυτή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μεσίτρια  μεσολαβούσε για να βρει υποψήφιους εργάτες σε εργοστάσιο – συσκευαστήριο CD στην πόλη Όλντε (Oelde) της Γερμανίας. Το συσκευαστήριο ανήκει σε Τούρκο υπήκοο.
Υποσχόταν στους υποψήφιους εργαζόμενους σπίτι με όλα τα έξοδα πληρωμένα, δωρεάν μεταφορά από το σπίτι στο εργοστάσιο, οκτάωρη απασχόληση και  μισθό 1.100 ευρώ το μήνα για ανύπαντρους και 1.300 για παντρεμένους.
Σύμφωνα με την καταγγελία οι εργαζόμενοι πήγαιναν από το πρωί και έφευγαν τα ξημερώματα, δεν τους πλήρωναν στην ώρα τους, ενώ δούλευαν για δύο ευρώ την ώρα. Τους μετέφεραν με ένα αυτοκίνητο (τύπου Polo) και όσοι δεν χωρούσαν τους έβαζαν στο πορτ – μπαγκάζ. Στο σπίτι ζούσαν πάνω από εννέα άτομα – ο ένας, κυριολεκτικά πάνω στον άλλο.
Οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στο Δήμο, την αστυνομία και τον ΟΑΕΔ της πόλης κάνοντας τη σχετική καταγγελία.
Το κράτος κατέσχεσε το κτήριο όπου διέμεναν οι εργαζόμενοι και φυσικά συνέλαβε την ελληνίδα μεσίτρια που δρούσε ανεξέλεγκτα σε οργανωμένα κυκλώματα μαύρης εργασίας στην πόλη Oelde της Γερμανίας.
Σημειωτέον χθες 14/11/2013 ο Νότης Μαριάς συμμετείχε στην εκπομπή Ζούγκλα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου κατά τη διάρκεια της οποίας η κ. Σεβαστή Γιουβανάκη αφού αναφέρθηκε στα όσα διαλαμβάνονται στο ως άνω δημοσίευμα της  ιστοσελίδας  «www.zougla.gr» κατήγγειλε περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς εναντίον της από τα κυκλώματα μαύρης εργασίας στη Γερμανία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τα μέτρα που σκοπεύετε να λάβετε και τις άμεσες ενέργειές σας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παραπάνω περίπτωση της Σεβαστής Γιουβανάκη αλλά και ενδεχόμενα άλλες παρόμοιες περιπτώσεις ελλήνων πολιτών που έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία και σε άλλες χώρες και έτσι να πάψουν να αποτελούν θύματα της μαύρης αγοράς εργασίας στις χώρες αυτές.»