18 Οκτ 2013

Απάντηση αρμόδιου Υπουργού σε αναφορά του Νότη Μαριά σχετικά με το μοριακό έλεγχο του αίματος.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18/10/2013

Σε σχέση με την υπ’αριθ. 376/4.9.2013 αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά που κατατέθηκε στις 27.8.2013 αναφορικά με το πρόβλημα στο μοριακό έλεγχο του αίματος, το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας απέστειλε την παρακάτω υπ’αριθ. Γ.Π 83874/27.9.2013 απάντηση:

«Δεδομένου ότι οι συμβάσεις για τον έλεγχο του αίματος με τη μέθοδο της μοριακής τεχνικής νουκλεϊνικών οξέων-ΝΑΤ που υπεγράφησαν το 2008, έληγαν τον Αύγουστο του 2013, το Υπουργείο Υγείας κίνησε, τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση νέου διαγωνισμού προμήθειας αντιδραστηρίων αιμοδοσίας, σύμφωνα με τις ισχύουσες περί προμηθειών διατάξεις, από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (E.Π.Υ.) του Υπουργείου Υγείας.
Καθόσον όμως δεν θα ήταν δυνατή η έγκαιρη ολοκλήρωση του διαγωνισμού υλοποίησης της εν λόγω προμήθειας, προωθήθηκε, από τις 12.7.2013, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, η προμήθεια αντιδραστηρίων αιμοδοσίας από τα ίδια τα νοσοκομεία όπου λειτουργούν Κέντρα Μοριακού Ελέγχου, για την κάλυψη του χρονικού διαστήματος από τις 25/8/2013, ημερομηνία λήξης των τότε ισχυουσών συμβάσεων, μέχρι την εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης του υπό εξέλιξη διαγωνισμού χωρίς την δημοσίευση προκήρυξης με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης.
Επειδή όμως η ως άνω διαδικασία δεν έγινε δεκτή από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, εξουσιοδοτήθηκαν οι φορείς στους οποίους λειτουργούν Κ.Μ.Ε. να προβούν στην υπογραφή νέων συμβάσεων προμήθειας αντιδραστηρίων αιμοδοσίας για το μοριακό έλεγχο του αίματος, με τους οικονομικούς όρους του υπό εξέλιξη διαγωνισμού, τρίμηνης διάρκειας βάσει των δυνατοτήτων ΠΟΥ παρέχει η κείμενη νομοθεσία και συγκεκριμένα το άρθρο 2, παρ. 2, εδάφιο δδ, του Ν. 4013/11 (ΦΕΚ 204/Α) όπως ισχύει.

Ως εκ τούτου δεν υφίσταται κανένα θέμα ασφάλειας του αίματος μέχρι την ολοκλήρωση του υπό εξέλιξη διαγωνισμού, ενώ διασφαλίζεται απόλυτα το δημόσιο αγαθό της υγείας.»