24 Οκτ 2013

Ναι στη ρύθμιση καταβολής οφειλών των αγροτών της Ιεράπετρας στους ΤΟΕΒ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24/10/2013


Απάντηση Τσαυτάρη μετά από παρέμβαση του Νότη Μαριά

«Οι ΟΕΒ δίνουν τη δυνατότητα στα μέλη τους να προβαίνουν σε ρύθμιση της καταβολής των οφειλών τους, στην περίπτωση αδυναμίας καταβολής τους, έτσι ώστε να αποπληρώσουν τις υπερήμερες οφειλές τους σταδιακά» απάντησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Τσαυτάρης στον Νότη Μαριά με αφορμή αναφορά που κατέθεσε ο  Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς σχετικά με την αδυναμία των αγροτών της Ιεράπετρας να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους στην άρδευση.
Αφορμή για την κατάθεση της αναφοράς αποτέλεσε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» σύμφωνα με το οποίο ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας με επιστολή του προς τους πέντε Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) της ευρύτερης περιοχής ζητούσε να ανασταλούν προσωρινά οι όποιες κυρώσεις με αιτία τους ανεξόφλητους λογαριασμούς και να δοθεί πίστωση χρόνου στους παραγωγούς προκειμένου η εξόφληση στην άρδευση να γίνει μετά την είσπραξη της επιστροφής του αγροτικού ΦΠΑ που αδικαιολόγητα έχει καθυστερήσει.
Ειδικότερα ο Νότης Μαριάς σε σχέση με την υπ’αριθ. 413/4.9.2013 αναφορά του που κατατέθηκε στις 28.8.2013 με θέμα την αδυναμία των αγροτών της Ιεράπετρας για εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεών τους στην άρδευση, ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Τσαυτάρης απέστειλε την παρακάτω υπ’αριθ. 27/3.10.2013 απάντηση:

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία [Ν.3881/1958 (ΦΕΚ 181/τ Α΄/1958)], τα έργα Εγγείων Βελτιώσεων κατασκευάζονται από το Ελληνικό Δημόσιο και μεταβιβάζονται στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ- ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), οι οποίοι είναι οι αρμόδιοι φορείς Διοίκησης-Λειτουργίας και Συντήρησής τους.

Το παραπάνω θεσμικό πλαίσιο ρυθμίζει και όλα τα θέματα που αφορούν στην οργάνωση, λειτουργία και εποπτεία των ΟΕΒ, με στόχο την εξυπηρέτηση και τη διευκόλυνση του έργου των αγροτών της χώρας. Κατά τη λειτουργία ενός συλλογικού εγγειοβελτιωτικού έργου, το κόστος του αρδευτικού νερού προσδιορίζεται από τις δαπάνες Διοίκησης-Λειτουργίας και Συντήρησής του και καταβάλλεται, ως ανταποδοτικό τέλος, από τους ωφελούμενους των έργων παραγωγούς.

Η εύρυθμη λειτουργία (καταστατικό και εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας) των συλλογικών εγγειοβελτιωτικών έργων επιτυγχάνεται με την κατάλληλη εποπτεία και τον έλεγχο που ασκούν στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων οι Δήμοι (ΤΟΕΒ) και οι Περιφέρειες (ΓΟΕΒ) (Νόμος 3852/2010 - Πρόγραμμα Καλλικράτης), έτσι ώστε να επιτυγχάνονται το βέλτιστο κόστος και η αξιοποίηση του αρδευτικού νερού.


Οι ΟΕΒ δίνουν τη δυνατότητα στα μέλη τους να προβαίνουν σε ρύθμιση της καταβολής των οφειλών τους, στην περίπτωση αδυναμίας καταβολής τους, έτσι ώστε να αποπληρώσουν τις υπερήμερες οφειλές τους σταδιακά.»