18 Ιουλ 2013

Στη Βουλή το θέμα των αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς της Ιεράπετρας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18/07/2013

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό δημοσίευμα που αφορά τις ζημιές που έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα στην Ιεράπετρα.
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας διεκδικεί αποζημιώσεις για το φετινό πρόβλημα της ακαρπίας στα ελαιόδεντρα, το οποίο δείχνει να είναι τελικά πολύ πιο σοβαρό από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Οι ζημιές που έχουν προκληθεί οφείλονται  σε ακραίες και ασυνήθεις καιρικές συνθήκες, τις οποίες δεν μπορούσαν να προβλέψουν ούτε και να αποτρέψουν οι ελαιοπαραγωγοί. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών δε θα παράξει ούτε μια σταγόνα λάδι τη φετινή ελαιοκομική περίοδο.
Λόγω της μηδενικής (σχεδόν) παραγωγής δε θα λειτουργήσουν ελαιουργεία στην περιοχή της Ιεράπετρας, με αποτέλεσμα οι Αγροτικοί Ελαιουργικοί Συνεταιρισμοί να βρεθούν σε οικονομική αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες και τις εταιρείες, από τις οποίες έχουν προμηθευτεί τα συγκροτήματα-μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για έκθλιψη και παραγωγή ελαιολάδου. Ένας μεγάλος αριθμός εποχικά εργαζομένων στα ελαιουργεία δε θα εργαστεί την επόμενη περίοδο.
Η Ένωση ζητάει την άμεση καταγραφή-αποτίμηση των ζημιών και την αποζημίωσή τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο  Νότης  Μαριάς ζητάει απάντηση,  ενέργειες και σχετική ενημέρωση.