12 Ιουλ 2013

Ο ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗ ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑΣ –ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12/07/2013

Την προκλητική στάση της Γερμανίας στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και την μυστική διπλωματία της μνημονιακής κυβέρνησης για το θέμα αυτό , κατήγγειλε  σήμερα Παρασκευή 12-7-2013  στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του για τα αποτελέσματα της συνάντησης Βενιζέλου –Βεστερβέλε στις 3 Ιουλίου 2013. 

Μάλιστα,   ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κουρκουλας απαντώντας, αναγκάστηκε να αποκαλύψει  ότι  η ελληνική κυβέρνηση «έφαγε πόρτα» για άλλη μια φορά από την Γερμανία, σε σχέση με το ζήτημα  των γερμανικών αποζημιώσεων (δηλαδή των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου) .

Όπως παραδέχθηκε ο κ. Κούρκουλας, το ζήτημα ετέθη μεν από τον υπουργό Εξωτερικών κ.  Ευάγγελο Βενιζέλο  κατά τη διάρκεια της παραπάνω συνάντησης του με τον κ. Βεστερβέλε, από τον οποίο όμως έλαβε  αρνητική  απάντηση.

Ταυτόχρονα,  ο κ. Κούρκουλας παραδέχθηκε ότι κατά τη  συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών δεν τηρήθηκαν πρακτικά, γεγονός που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά. Όπως παρατήρησε ο Νότης Μαριάς η παράλειψη αυτή είναι σημαντική, δεδομένου ότι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων  αποτελεί  κεφαλαιώδη  απαίτηση  της ελληνικής Πολιτείας για την  οποία μάλιστα η γερμανική πλευρά κατά καιρούς είχε ισχυριστεί ψευδώς, ότι η Ελλάδα είχε  παραιτηθεί των σχετικών αξιώσεων της.

Μάλιστα ο Νότης Μαριάς  στηλίτευσε το γεγονός ότι μετά  από τη συνάντηση Βενιζέλου- Βεστρεβέλε,δεν υπήρξε καμία σχετική αναφορά στο ζήτημα, ούτε βέβαια και σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Με τον τρόπο αυτό  η μυστική διπλωματία στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και η   προκλητική στάση του Βεστερβέλε, θα παρέμεναν  εν κρυπτώ εάν δεν έφερνε το ζήτημα αυτό στο Βουλή ο Νότης Μαριάς.

Έτσι, αποδεικνύεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών συνεχίζει την παλιά κακή πρακτική της μυστικής διπλωματίας στο σημαντικό εθνικό κεφάλαιο των γερμανικών αποζημιώσεων.   

Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς κάλεσε για άλλη μια αφορά την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε υπεύθυνες και αποφασιστικές ενέργειες  για την διεκδίκηση των γερμανικών  αποζημιώσεων, τη στιγμή μάλιστα που ο ελληνικός λαός χειμάζεται λόγω του μνημονίου και η ελληνική Πολιτεία αναγκάζεται να συνάπτει δάνεια με το ΔΝΤ και τις  χώρες της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, η οποία όμως  οφείλει στην πατρίδα μας τουλάχιστον 160 δις ευρώ, πλέον τόκων, για τις  παραπάνω αιτίες.

Για το λόγο αυτό ο Νότης Μαριάς κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει την άμεση εξόφληση των γερμανικών αποζημιώσεων από τον  υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ  Σόιμπλε, ο οποίος θα επισκεφθεί τη χώρα μας σε λίγες ημέρες. Την πρόταση αυτή απέρριψε  ο υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι η αρμοδιότητα του θέματος αυτού ανήκει στα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδος και Γερμανίας.

Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η ελληνική μνημονιακή κυβέρνηση  δεν θα τολμήσει να διαταράξει τις σχέσεις της με το δίδυμο Μέρκελ -Σόιμπλε.