26 Ιουν 2013

Κρίση και γραφειοκρατία παγιδεύουν τη συντήρηση αρχαιολογικών μνημείων του Ηρακλείου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 26/06/2013

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό δημοσίευμα που αφορά την εικόνα που εμφανίζει σήμερα ο παλιός μόλος, δίπλα από το Ενετικό Φρούριο του Κούλε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι σπηλαιώσεις που δημιουργήθηκαν λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών, έχουν ως αποτέλεσμα τμήματα του παλιού μόλου να αποκολλούνται, ενώ δεκάδες τουρίστες φωτογραφίζουν τις εικόνες και εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους.
Ωστόσο, η προμήθεια υλικών για τις ανάγκες αποκατάστασης αρχαιολογικών μνημείων φαντάζει- σύμφωνα με το δημοσίευμα- μακρινό όνειρο για τις Εφορίες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθώς οι απρόβλεπτες δαπάνες έχουν πέσει θύματα της γενικότερης κρίσης και της γραφειοκρατίας. Όπως παραδέχεται η διευθύντρια της 13ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Βάσω Συθιακάκη, την ώρα που το ΕΣΠΑ αποτελεί μοναδική σανίδα σωτηρίας για τα ιστορικής σημασίας αρχαιολογικά μνημεία της Κρήτης, μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις παγιδεύονται λόγω κρίσης και γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με την κ. Συθιακάκη το πρόβλημα με τις αποκολλήσεις τμημάτων στον παλιό μόλο επιδεινώθηκε την Άνοιξη, με την υπηρεσία να προσπαθεί να βρει λύση για την προμήθεια των υλικών, ώστε να προχωρήσει η αποκατάστασή του, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς και το γεγονός ότι τέτοια αρχαιολογικά μνημεία αποτελούν πόλο έλξης τόσο από τους κατοίκους του νησιού όσο και από τους τουρίστες ο Νότης  Μαριάς ζητάει απάντηση,  ενέργειες και σχετική ενημέρωση ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή.