31 Ιαν 2013

«Στη Βουλή το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31/01/2013

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου αναφορά  έγγραφο των εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), στο οποίο επισημαίνονται τα παρακάτω:

Οι 35 εργαζόμενοι στο ΕΚΕΒΙ, οι οποίοι είναι απλήρωτοι για μήνες, ενώνουν τη φωνή τους με αυτές της συντριπτικής πλειονότητας του κόσμου του βιβλίου και ζητάνε να ανακληθεί η απόφαση για «κατάργηση» του ΕΚΕΒΙ.
Οι επιτυχημένες δράσεις και τα προγράμματα του ΕΚΕΒΙ ήταν και είναι οι άνθρωποί του – δεν θα υπήρχαν χωρίς αυτούς. Η πραγματοποίησή τους έχει συγκεντρώσει επαινετικά σχόλια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Εργάζονται στο ΕΚΕΒΙ, οι περισσότεροι από αυτούς για πολλά χρόνια, χωρίς ούτε τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα (δηλαδή με μπλοκάκι, χωρίς ΙΚΑ, αποζημίωση απολύσεως ή ταμείο ανεργίας, και τους τελευταίους έντεκα μήνες, μάλιστα, χωρίς καν σύμβαση), με συνέπεια, επαγγελματισμό και αγάπη για το βιβλίο.
Δεν ανέχονται να στρέφεται εν τέλει εις βάρος τους η καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και η πολύχρονη «ομηρία» τους υπό το ρόλο του «συμβασιούχου». Υπενθυμίζουν, δε, ότι το ΕΚΕΒΙ δημιουργήθηκε το 1994 για να ξεπεραστεί η δυσκαμψία του «στενού» δημόσιου τομέα να παράξει το παραπάνω έργο.
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου είναι ένας φορέας που κοστίζει ελάχιστα στο δημόσιο και φέρνει πίσω πολλαπλάσια. Η κομβική του θέση στο χώρο του Πολιτισμού του επέτρεψε να διαχειρίζεται με επιτυχία δύο Προγράμματα ΕΣΠΑ και να διεκδικεί κι άλλα. Η Έκθεση Παιδικού κι Εφηβικού Βιβλίου και το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών είναι  δύο από αυτά που δρομολογούσε η προηγούμενη Διοίκηση.
Στην Αναφορά ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.