17 Ιαν 2013

«Στη Βουλή η ένταξη των Κρητικών παραγωγών στα προγράμματα βιολογικής γεωργίας - κτηνοτροφίας»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16/01/2013

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε την Τρίτη 15 Ιανουαρίου αναφορά δημοσίευμα σχετικά με την ένταξη Κρητικών παραγωγών στα προγράμματα βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Περιφέρεια Κρήτης εκφράζει την αντίδρασή της καθώς από τις 1.500 αιτήσεις Κρητικών παραγωγών για την ένταξή τους στη βιολογική γεωργία έχουν εγκριθεί μόλις 400 και αυτό όπως επισημαίνεται οφείλεται « σε ασάφειες στην υφιστάμενη νομοθεσία, σε αδυναμία συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων, που σε συνδυασμό με τις υποστελεχωμένες αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες δημιουργούν σε πολλές περιπτώσεις αξεπέραστα προβλήματα στην αδειοδότηση των κτηνοτροφικών  εκμεταλλεύσεων.».
Ένα ακόμα ζήτημα που προκύπτει  αφορά στην χορήγηση άδειας εγκατάστασης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στην Κρήτη. Όλοι οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι εντάσσονται στα προγράμματα των Νέων Αγροτών, της Βιολογικής Κτηνοτροφίας και των Σχεδίων Βελτίωσης πρέπει να έχουν άδεια εγκατάστασης της εκμετάλλευσής τους.
Τέλος,  η Περιφέρεια Κρήτης ζητά την επίλυση άμεσων ενδουπηρεσιακών προβλημάτων που αφορούν τα προγράμματα της Βιολογικής Γεωργίας και την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Στην Αναφορά ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.