30 Οκτ 2011

Νότης Μαριάς: Τι είναι και τι θέλει η «Πρωτοβουλία Αυτοοργάνωσης Πολιτών Ενάντια στο Μνημόνιο»


1. Στόχος της τρόικας και των δανειστών η υπερχρέωση της πατρίδας μας και η λεηλασία της δημόσιας περιουσίας.  

Δεν χρειάστηκε να περάσει ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποκαλυφθούν τα σχέδια των δανειστών της πατρίδας μας.

Στόχος τους ήταν ευθύς εξ αρχής η υπερχρέωση της χώρας και η εν συνεχεία καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας και των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών μέσω του μηχανισμού της ελεγχόμενης πτώχευσης που θα τεθεί σε ισχύ το 2013, εφόσον επικυρωθεί η σχετική αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας από τα 27 μέλη της ΕΕ..   
Έτσι η γενική νεοφιλελεύθερη συνταγή της «Συναίνεσης της Ουάσιγκτον» που επί δεκαετίες εφαρμόζει το ΔΝΤ ανά την υφήλιο επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί σε μια χώρα της ευρωζώνης. 
Η Ελλάδα αποτελεί πλέον το πειραματόζωο του ΔΝΤ και των κρατών της ευρωζώνης προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την κινεζοποίηση των μισθών στην ΕΕ και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους. 
Με την νέο-αποικοκρατική δανειακή σύμβαση Ελλάδας -κρατών ευρωζώνης η χώρα μας παραιτήθηκε από την ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κατάσχεση ακόμη και η Ακρόπολη, ενώ με τη σύμβαση του δεύτερου δανείου δήθεν διάσωσης της Ελλάδας  οι δανειστές απαιτούν πλέον εμπράγματες ασφάλειες.  
Και αφού με το μηχανισμό «διάσωσης» της Ελλάδας και το Μνημόνιο διασώθηκαν οι δανειστές της χώρας και χρεοκόπησε ο λαός μας, η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του Εφαρμοστικού με τα οποία δρομολογείται το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ και η λήψη αντιλαϊκών μέτρων ύψους 28 δις ευρώ τουλάχιστον. Παρά ταύτα όμως η πατρίδα μας με τις αποφάσεις των ηγετών της ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου 2011 δεν μπόρεσε να αποφύγει τη ρετσινιά της επιλεκτικής χρεοκοπίας.  
Και καθώς το Μνημόνιο έχει πλήρως αποτύχει να περιορίσει ελλείμματα και δημόσιο χρέος οι Γερμανοί μεθοδεύουν την πρόωρη ελεγχόμενη πτώχευση της χώρας μας πριν το 2013, προκειμένου να μετατραπεί αυτή σε προτεκτοράτο της τρόικας. 


2. Από τα Προπύλαια στις Πλατείες  

Από την πλευρά του ο ελληνικός λαός με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του τον Ιούνιο 2011 έστειλε το μήνυμα στην τρόικα και στο κόμμα του Μνημονίου που έχουν συγκροτήσει πλέον ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.ΟΣ και λοιποί πρόθυμοι, ότι είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει ένα άλλο δρόμο έξω από Μνημόνια και εξαρτήσεις και να προχωρήσει στη διαγραφή του επονείδιστου χρέος και στη διεκδίκηση της άμεσης καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων.    
Οι μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του λαού και της νεολαίας στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο Λευκό Πύργο, στο Σύνταγμα και στις υπόλοιπες πλατείες όλης της χώρας σηματοδοτούν το πέρασμα των λαϊκών αντιδράσεων απέναντι στο νέο Μνημόνιο και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε μια φάση  ποιοτικά διαφορετική. 
Το κίνημα αυτό πέτυχε ήδη σημαντικές νίκες. 
Επί αρκετές ημέρες ασκώντας μια λαϊκή αρνησικυρία κατάφερε να καθυστερήσει σημαντικά την έναρξη διαδικασίας ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου. 
Δημιούργησε τρομερά προβλήματα και ρήγματα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ οδηγώντας σε δύο παραιτήσεις βουλευτών και σε δύο ανεξαρτητοποιήσεις. 
Οδήγησε σε κατάρρευση την πρώτη κυβέρνηση του Μνημονίου, σε απομάκρυνση του Γ. Παπακωνσταντίνου από το Υπουργείο Οικονομικών και στην εξάλειψη κάθε κύρους και αξιοπιστίας του πρωθυπουργού. 
Επέβαλε επί αρκετές ώρες την πλήρη απορρύθμιση του πολιτικού συστήματος του παλαιού καθεστώτος το οποίο έψαχνε τη σωτηρία του ανάμεσα στην συγκυβέρνηση Παπανδρέου/Σαμαρά για να οδηγηθεί τελικά στην πολιτική ομηρία του Γ. Παπανδρέου από τον Β. Βενιζέλο και τους άλλους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ.     
Τα προβλήματα του παλαιού καθεστώτος επιτάθηκαν για τρεις επιπλέον λόγους. 
Πρώτον διότι ο ξένος παράγοντας εγκλωβισμένος στις οικονομικές του αντιθέσεις δεν έχει διαμορφώσει ακόμη μια συνεκτική στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος του ελληνικού και ευρωπαϊκού χρέους. 
Δεύτερον γιατί η οικονομική ελίτ της χώρας βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και καθώς στερείται ενός στενού ηγετικού πυρήνα αδυνατεί να επιβάλλει μια στρατηγική εξόδου από την κρίση. 
Τρίτο διότι  για καθαρά συγκυριακούς λόγους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αδυνατούσαν τότε να καταλήξουν στον αναγκαίο πολιτικό συμβιβασμό προκειμένου στη συνέχεια να επιβάλλουν μια ενιαία Μνημονιακή πολιτική. 
Είναι προφανές ότι στην τρόικα και τους διεθνείς τοκογλύφους είχε αρχίσει να στοιχειώνει το σύνδρομο μιας αργεντινοποίησης αλά ελληνικά.   
Πολύ δε περισσότερο καθώς ο λαός μας δείχνει αποφασισμένος να μην αποδεχθεί την εθνική ταπείνωση, την αντιλαϊκή επίθεση στα εισοδήματα και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. 
Οι συνεχείς βίαιες και δολοφονικές επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής ενάντια στο λαό μας που διαδήλωνε ειρηνικά στην πλατεία Συντάγματος δεν κατάφεραν να κάμψουν το φρόνημά μας και τη δίψα μας για αγώνα προκειμένου να φύγει η κυβέρνηση και η τρόικα και να απαλλαγούμε από την ξένη κατοχή. 


3. Η ίδρυση της «Πρωτοβουλίας Αυτοοργάνωσης Πολιτών Ενάντια στο Μνημόνιο» 

Στις 14 Ιουλίου 2011 απευθύναμε μέσα από τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ δημόσια έκκληση για αυτοοργάνωση προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την οικοδόμηση ενός Αντιμνημονιακού Kοινωνικού Mετώπου Eξουσίας για να απαλλαγεί η χώρα μας από τη Νέα εξάρτηση και την ξένη κατοχή που έχει επιβάλλει η τρόικα. 
Η έκκληση μας αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και σε όλη τη χώρα άρχισαν οι σχετικές διεργασίες. 
Στη συνέχεια δρομολογήθηκε με την μορφή αυτοοργάνωσης από Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών η ίδρυση της «Πρωτοβουλίας Αυτοοργάνωσης Πολιτών Ενάντια στο Μνημόνιο» με επικεφαλής τον υπογράφοντα. 
Ακολούθησε η πραγματοποίηση προκαταρκτικής οργανωτικής συνάντησης στην Άνδρο ενώ ο Τομέας Νότιας Αθήνας της Πρωτοβουλίας απηύθυνε κάλεσμα για συνάντηση στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη στην Άνω Γλυφάδα στις 27 Ιουλίου 2011 και ώρα 8 μ.μ.   
Μετά την πολιτική μας εισήγηση ακολούθησαν τοποθετήσεις των παρισταμένων στη συνάντηση η οποία μετατράπηκε εν τοις πράγμασι σε ad hoc  ιδρυτική Γενική Συνέλευση της «Πρωτοβουλίας Αυτοοργάνωσης Πολιτών Ενάντια στο Μνημόνιο». 
Στη συνέχεια η ιδρυτική Γενική Συνέλευση της Πρωτοβουλίας επικύρωσε όλες τις αποφάσεις της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών και ενέκρινε την πολιτική εισήγηση και τις οργανωτικές αρχές συγκρότησης και δράσης της Πρωτοβουλίας τις οποίες εισηγηθήκαμε  και εξουσιοδότησε τον υπογράφοντα να προχωρήσει ως επικεφαλής και νόμιμος εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Αυτοοργάνωσης Πολιτών Ενάντια στο Μνημόνιο» σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την παραπέρα πολιτική, οργανωτική και νομική συγκρότηση της Πρωτοβουλίας.  

4. Οι Πολιτικές Θέσεις της Πρωτοβουλίας

Οι βασικές πολιτικές θέσεις της «Πρωτοβουλίας Αυτοοργάνωσης Πολιτών Ενάντια στο Μνημόνιο» που εγκρίθηκαν από τη Γενική της Συνέλευση στις 27 Ιουλίου 2011 είναι οι εξής: 
1. Ακύρωση της δανειακής σύμβασης Ελλάδας/κρατών Ευρωζώνης/ΔΝΤ, του Μνημονίου και όλων των νόμων και διοικητικών πράξεων που έχουν εκδοθεί σε εφαρμογή του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. 
2. Ακύρωση του επονείδιστου δημόσιου χρέους που ανέρχεται τουλάχιστον στα 2/3 του συνολικού δημόσιου χρέους και βαθύ κούρεμα του υπολοίπου δημοσίου χρέους. 
Εφαρμογή της αρχής της «κοινωνικής προτίμησης» για τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να μην υποστούν καμία οικονομική ζημιά. 
3. Άμεση και αποτελεσματική διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου. 
4. Δίκαιη ανακατανομή του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, προστασία των δημοσίων αγαθών και του κοινωνικού κράτους, ανάπτυξη της αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας. 
5. Συντακτική Συνέλευση για θέσπιση νέου Συντάγματος με βάση τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας. 
6. Κατοχύρωση της ΑΟΖ και της διεθνούς ουδετερότητας της πατρίδας μας. 
7. Παραδειγματική τιμωρία όσων έχουν παραβιάσει το Σύνταγμα και τους νόμους. 


Οι θέσεις αυτές θα εξειδικευθούν παραπέρα μέσα από συλλογικές διαδικασίες στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας Αυτοοργάνωσης Πολιτών Ενάντια στο Μνημόνιο».  

5. Οι Οργανωτικές αρχές της Πρωτοβουλίας 

Οι βασικές οργανωτικές αρχές της «Πρωτοβουλίας Αυτοοργάνωσης Πολιτών Ενάντια στο Μνημόνιο» που εγκρίθηκαν επίσης από τη Γενική της Συνέλευση στις 27 Ιουλίου 2011 πηγάζουν από τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας. 
Συμπληρώνονται δε κατά σειρά από τις παρακάτω αρχές: 
1)Της κληρωτής δημοκρατίας, 
2)Της αιρετής και ανακλητής αντιπροσώπευσης και  
3)Της επικουρικότητας.

Με βάση αυτές τις οργανωτικές αρχές μας ανατέθηκε από την ιδρυτική Γενική Συνέλευση της Πρωτοβουλίας να διαμορφώσουμε το σχετικό προσχέδιο Καταστατικού της «Πρωτοβουλίας Αυτοοργάνωσης Πολιτών Ενάντια στο Μνημόνιο» το οποίο στη συνέχεια θα τεθεί σε διαβούλευση στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Αυτοοργάνωσης. 
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διοργάνωση Οργανωτικού Συνεδρίου για την οριστικοποίηση του σχεδίου Καταστατικού το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα των  μελών της «Πρωτοβουλίας Αυτοοργάνωσης Πολιτών Ενάντια στο Μνημόνιο».  

5.1. Τα όργανα της Πρωτοβουλίας 

Τα όργανα της «Πρωτοβουλίας Αυτοοργάνωσης Πολιτών Ενάντια στο Μνημόνιο» είναι τα εξής: 
1.To σώμα των μελών της Πρωτοβουλίας. 
2.Τα Συνέδρια και οι Συνδιασκέψεις. 
3.Οι Επιτροπές Δράσεις. 
4.Η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή. 
5.Ο  Πρόεδρος. 
6.Το Πολιτικό Συμβούλιο. 
7.Όργανα σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου. 

5.2. Οι Επιτροπές Δράσης 

Στην παρούσα οργανωτική φάση τα μέλη της Πρωτοβουλίας προχωρούν στη συγκρότηση «Επιτροπών Δράσης» ανά χώρους δουλειάς, κατοικίας και αντικειμένου εξειδίκευσης. 
Για να συγκροτηθεί μια «Επιτροπή Δράσης» πρέπει να έχουν προσχωρήσει σ΄ αυτή τουλάχιστον 21 μέλη.  
Σε διαφορετική περίπτωση λειτουργεί ως «Προσωρινή Επιτροπή Δράσης». 
Τα μέλη της Επιτροπής Δράσης πρέπει να αποδέχονται ανεπιφύλακτα τις πολιτικές και οργανωτικές αρχές της Πρωτοβουλίας και να μην ανήκουν σε άλλα πολιτικά κόμματα, πολιτικές κινήσεις ή πολιτικά σχήματα.  
Η ίδρυση της Επιτροπής Δράσης πιστοποιείται με απόφαση του Επικεφαλής της Πρωτοβουλίας.

Ανώτατο όργανο της Επιτροπής Δράσης είναι η Γενική Συνέλευση η οποία λαμβάνει τις αποφάσεις σεβόμενη το πολιτικό και οργανωτικό πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας Αυτοοργάνωσης Πολιτών Ενάντια στο Μνημόνιο». 
Η λειτουργία κάθε Επιτροπής Δράσης συντονίζεται από 5μελή Συντονιστική Επιτροπή.

Όλα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής είναι  ανακλητά. 
Τρία από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής είναι κληρωτά και δύο αιρετά. 
Τα κληρωτά μέλη επιλέγονται με κλήρωση που διενεργείται στη Γενική Συνέλευση μεταξύ όλων των μελών της Γενικής Συνέλευσης. 
Στη συνέχεια η Γενική Συνέλευση εκλέγει με μυστική ψηφοφορία τα υπόλοιπα δύο μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής. 
Τα καθήκοντα του Γραμματέα της Συντονιστικής Επιτροπής ασκούνται κυκλικά ανά δίμηνο από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής. 

6. Στόχος μας η δημιουργία ενός αντιμνημονιακού κοινωνικού μετώπου εξουσίας. 

Η δράση της «Πρωτοβουλίας Αυτοοργάνωσης Πολιτών Ενάντια στο Μνημόνιο» πρέπει να συμβάλλει στη συγκρότηση ενός ευέλικτου αντιμνημονιακού κοινωνικού μετώπου εξουσίας. 
Φυσικά η κοινωνία έχει τους δικούς της ρυθμούς στον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνει τις παρεμβάσεις της και οργανώνει την αντίστασή της. 
Σήμερα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα πάνω από 250 τοπικές κινήσεις στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες συμπολίτες μας. 
Όλοι οι παραπάνω πιστεύουν ότι υπάρχει άλλος δρόμος. 
Μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί  δρόμοι.  
Το σίγουρο όμως είναι ότι πρέπει να συγκλίνουμε όλοι τις προσπάθειές μας για να κλείσει τουλάχιστον ένας δρόμος. 
Ο δρόμος του Μνημονίου, της Νέας εξάρτησης και της λεηλασίας των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. 
Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι μας να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε την αυτονομία και την ανεξαρτησία των διαφόρων κοινωνικών κινημάτων κατά του Μνημονίου. 
Να απομονώσουμε κάθε προσπάθεια καπελώματος της αντίστασης του ελληνικού λαού. 
Ταυτόχρονα όμως οφείλει ο καθένας από μας με σεβασμό στον πλουραλισμό και στην πολυχρωμία των απόψεων να συμβάλει στην ενότητα στη δράση των κοινωνικών κινημάτων κατά του Μνημονίου για να μπορέσουμε όλοι μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. 
Να στηρίξουμε την πρόσθεση και όχι την αφαίρεση. 
Να ενισχύσουμε τον πολλαπλασιασμό και όχι τη διαίρεση. 
Να διαμορφώσουμε τοπικά αντιμνημονιακά μέτωπα προκειμένου όλα μαζί να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός αντιμνημονιακού κοινωνικού μετώπου εξουσίας. 

7. Εφικτή πλέον η εκλογική νίκη 

Με βάση τις πρόσφατες σχετικές μετρήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ  συγκεντρώνουν  ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά.  
Όπως είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε και σε σχετική εκδήλωση που έγινε στο Σύνταγμα, στην κάτω πλατεία, στις 10/6/2011, αυτό σημαίνει ότι εφόσον τηρηθούν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις το αντιμνημονιακό κοινωνικό μέτωπο εξουσίας θα μπορούσε  στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, που δεν πρόκειται να βραδύνουν, να διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη και την ανάληψη της  διακυβέρνησης της χώρας. 
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να διαμορφωθεί μια εκλογική λίστα ανοικτή σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες και ταυτόχρονα να κληθούν συγκεκριμένες προσωπικότητες του αντιμνημονιακού αγώνα να συμπορευθούν σ΄ αυτή την προσπάθεια. 

8. Ανοικτή πρόσκληση 

Καλούμε λοιπόν όλους τους πολίτες που δεν είναι μέλη πολιτικών κομμάτων, πολιτικών κινήσεων ή πολιτικών σχημάτων να ενεργοποιηθούν στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Αυτοοργάνωσης Πολιτών ενάντια στο Μνημόνιο και να παλέψουν μαζί μας με βάση τις παραπάνω πολιτικές και οργανωτικές αρχές για να κλείσει ο δρόμος στην ξένη κατοχή. 

Αθήνα,  15  Σεπτεμβρίου 2011 

Καθηγητής Νότης Μαριάς 
Επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Αυτοοργάνωσης Πολιτών Ενάντια στο Μνημόνιο» 
notismarias@dsa.gr, τηλ. 6977594022 
protobouliapol@gmail.com, autoorganosi.blogspot.com